Angelclaw GNU/Linux

Angelclaw je GNU/Linux distribucija zasnovana na Slackware distribuciji. Nemamo nameru da izmišljamo toplu vodu :), tako da će prve Angelclaw verzije biti više tribute to Slackware nego nezavisne distribucije i pratiće aktuelnu Slackware verziju – Angelclaw zasnovan na verziji 14.2 bi bio obeležen kao GS14.2 (skraćeno od GNOME Slackware 14.2).

Angelclaw bi vremenom trebao da preraste u pravu nezavisnu distribuciju, koja će posedovati sve dobre osobine Slackware-a, uz lakšu instalaciju i u potpunosti integrisano i funkcionalno GNOME okruženje. Osim sada već standardnih tehničkih i vizuelnih poboljšanja (kao što je Compiz Fusion), ključna karakteristika naše distribucije će biti package manager clawget.

Angelclaw GNU/Linux se trenutno nalazi u fazi razvoja koju nazivamo raw 3. Ustanovili smo osnovne tehničko-vizuelne karakteristike i napravili “probni sistem” koji koristimo kao razvojnu platformu. Završili smo i prvo interno testiranje i možemo da vas obavestimo da je prvi “claw box” na svetu radio dobro i stabilno. Nakon toga smo izvršili opsežna testiranja u svakodnevnom radu. Između ostalog, služio je i kao server za torrent tracker preko kojeg ste preuzimali Insurrection izdanja.

Proces istraživanja i usavršavanja distribucije nas je na drugom test serveru (headquarters server) odveo u malo drugačijem smeru, ka verziji koju smo nazvali CGS (skraćeno od Clawget Slackware). Angelclaw CGS koristi KDE grafičko okruženje ali sa mnogo dubljom clawget implementacijom. Na kraju nam je pošlo za rukom da napravimo nešto što je po interfejsu čak i više UNIX like neko sam Slackware. Da, izgleda da je moguće. Dakle, GS i CGS verzije su, koliko god su u osnovi bile slične, ustvari diametralno različite. Na slici iznad je Angelclaw CGS14.2 raw 3.

Angelclaw je, naravno, daleko od gotovog proizvoda jer, pre svega, nemamo resurse za redovne ispravke i hostovanje istih za krajnje korisnike. Angelclaw projekat, nažalost, stavljamo u stand by režim kako bi se naša darkstar divizija posvetila projektima koji su trenutno pod oznakom hitno a to su: dovršavanje i zaokruživanje licence Slobodne muzike; i implementacija objedinjene sezonske kontrole ulaza. Dakle, test server claw.darkrevolution.org više nije u funkciji a naš dragi headquarters server hq.darkrevolution.org je dobio drugi OS i, osim za pronalaženje vanzemaljske inteligencije , služi isključivo za internu upotrebu.

Dok ne objavimo nešto zaista upotrebljivo za svakodnevno korišćenje, ili bar prvu live verziju Angelclaw-a, po našem skromnom mišljenju , u moru opcija sledeće tri su trenutno najlogičnije:

  1. Slackware 14.2
  2. Debian 10.9
  3. Windows NT 10.0
Vaši lični podaci se čuvaju u našim bazama podataka samo ukoliko ostavite komentar, uredite ili objavite članak; kao i u slučaju da se registrujete kao DR OnLine korisnik, odnosno kada se prijavite.
razumem